Jauhokoisan torjunta ja hävitys

Tarjoamme jauhokoisan torjuntapalvelua yrityksille, etenkin myllyille ja leipomoille, mutta myös kuluttajille ja julkiselle sektorille Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella. Tarvittaessa toimimme myös koko Uudenmaan alueella.

Jauhokoisa

Ephestia kühniella

Jauhokoisa_torjunta ja hävittäminen
Jauhokoisa
Jauhokoisan Toukka_torjunta ja hävittäminen
Jauhokoisan toukka

Jauhokoisa

Ephestia kühniella

Jauhokoisan perhonen on n. 12 mm pitkä ja sen siipien kärkiväli on n. 1,5-2 cm. Etusiivet ovat tumman harmaat ja niissä on poikittaisia kuvioita. Takasiivet ovat lähes valkoiset. Toukalla on tumma pää ja n. 2 cm pitkä vaalea vartalo. Harvassa kasvavien karvojen tyvessä on tumma pilkku, toisin kuin keittiökoisalla, joka on muuten samannäköinen.

Jauhokoisan toukka käyttää jauhoja ravinnokseen ja se suosii erityisesti vehnäjauhoja. Ruokaillessa se aiheuttaa jauhoihin paakkuja, laskemalla niihin seittimäistä rihmaa. Jauhoihin ilmestyneet harmaat paakut ovat usein ensimmäinen havainto jauhokoisaongelmasta.

Jauhokoisa lentää öisin. Päivisin se istuu varjoisissa ja hämärissä paikoissa seinissä ja katoissa siivet suljettuina.

Jauhokoisa_torjunta ja hävittäminen
Jauhokoisa
Jauhokoisan Toukka_torjunta ja hävittäminen
Jauhokoisan toukka


Jauhokoisan torjuntaan ja hävitykseen liittyvät palvelut

  1. Tuholaistorjunta ja määräaikainen seuranta, sekä siihen liittyvä jälkityö
  2. Sopimustyöt – jatkuvat palvelu, esim. jauhokoisatilanteen säännöllinen torjunta, valvonta ja dokumentointi ravintoloihin, leipomoihin tai muualle elintarviketeollisuuteen.

Jauhokoisan hävittäminen

Jauhokoisan torjunnan ja hävittämisen haasteet vaihtelevat kohteen mukaan. Varsinkin myllyissä ja leipomoissa jauhokoisa on kiusallinen tuholainen, sillä torjunta-aineiden käytössä on runsaasti rajoitteita.

Torjunta leipomossa ja myllyssä

Jauhokoisalle on jatkuvasti ravintoa tarjolla hyvin isolla alueella ja toukat voivat levitä jauhopölyn mukana laajalle alueelle. Näissä ympäristöissä jauhokoisan torjunnassa on syytä tehdä säännöllisiä tarkastuksia. Joskus täytyy tyytyä siihen, että torjuntatyön tavoitteena on pitää populaatio niin pienenä, että siitä ei ole haittaa.

Torjuntatyötä helpottaa siisteys, tuotantoympäristön puhtaus. Tuotteiden pitkä varastointi kasvattaa riskejä. Riskejä ja torjuntaa voidaan edesauttaa pitämällä tuotteet kaikissa eri vaiheissa mahdollisimman viileissä tiloissa.

Jauhokoisan torjunta kotona

Koteihin jauhokoisaa tulee kaupasta ostettujen kuiva-aineiden ja viljatuotteiden mukana.

Saastuneet viljatuotteet on hyvä tuhota, vaikka niissä ei ole merkittävää hygieenistä riskiä. Muut kuiva- aineet kannattaa myös tarkastaa. Sekä puhtaat, että uudet tilalle hankitut elintarvikkeet pitää siirtää tiiviisiin astioihin, sillä näkyvissä olevan kannan lisäksi voi muualla asunnossa olla koteloituneita yksilöitä, joihin torjuntatyö ei ole ulottunut. Myöhemmin kuoriutuva kanta ei näin pääse elintarvikkeisiin käsiksi ja uusimaan ongelmaa.

Kuiva-ainekaapit tyhjennetään kokonaan ruoka-aineista, imuroidaan ja puhdistetaan. Jos ongelma ei näin häviä, kutsu ammattilainen suorittamaan jauhokoisan hävittäminen.

Jauhokoisan torjunta tehdään hyvin samalla tavalla kuin keittiökoisan, eli intian jauhokoisan torjunta. Myrkytämme tyhjät, puhdistetut kaapit ja laatikot. Myrkytyksen jälkeen sisätiloissa on 2-5 tunnin varoaika, jolloin tiloissa ei pidä oleskella.

Vaikka jauhokoisan myrkytykseen löytyy “tee-se-itse” -ohjeita, emme suosittele sitä itse tehtäväksi. Oikeiden torjunta-aineiden valinta ja käyttö sekä annostelu vaativat osaamista. Koska käytettävät määrät ovat melko suuria, tarvitaan niiden käyttämiseen ammattimaiset suojavälineet. On myös erittäin tärkeää, että myrkkyjä ei levitetä elintarvikkeisiin.


Tapamme toimia

1.

INSPECT

Tulemme mielellämme paikan päälle sekä tutkimme ongelman laadun ja laajuuden.

2.

CONTROL

Otamme tilanteen hallintaan ja korjaamme ongelman aiheuttajan, emme ainoastaan sen seurauksia.

3.

SERVICE

Palvelumme tavoite on löytää kestävä ratkaisu ennaltaehkäisemällä jatko-ongelmat.

Miksi Inconse

1.

Reagoimme nopeasti. Vastaamme tai toimimme arkipäivinä 24 h sisällä yhteydenotostasi.

2.

Henkilökohtainen palvelu. Pyrimme hoitamaan asiakaskontaktit “oma torjuja”-periaatteella. Samaa kohdetta hoitaa yksi vastuuhenkilö. Jos tuholaisongelma toistuu, on tapaus tuttu jo vanhastaan tapausta hoitaneelle henkilölle ja asiassa päästään etenemään sujuvasti.

3.

Ongelmat hoidetaan perusteellisesti ja pyritään poistamaan pysyvästi, jos mahdollista. Tilanne tutkitaan huolellisesti ja riskitekijät kartoitetaan ennen toimenpiteitä.

4.

Akuuttitöiden lisäksi panostamme ennaltaehkäisyyn, jotta ongelma poistuisi pysyvästi.

5.

Pystymme puuttumaan ongelmiin tehokkaasti erilaisin keinoin. Hyviä apukeinoja ovat mm. lämpöteltat, höyry- ja kuumapesu, kuivausrumpu, höyrysilitysrauta, liima-ansat, fyysiset esteet, puhdistukset ja desinfioinnit. Myrkkyjä käytetään vain silloin, kun muita vaihtoehtoja ei ole.

6.

Kaikki dokumentoidaan sähköisesti ja asiakkaalla on mahdollisuus seurata reaaliaikaisesti sitä mitä tehdään ja miten torjuntatyö edistyy.

logo Inconse on luotettava kumppani