Saksantorakan torjunta ja hävitys

Teemme torakan torjuntaa Helsingin ja Uudenmaan alueella. Tilaa asiantunteva tuholaistorjunta Inconselta, jolla on kokemusta alalta jo vuodesta 1995. Pitkän kokemuksen ansiosta toimimme tehokkaasti ja tunnemme torakoiden tavat. Käytössämme ovat uudenaikaiset torjuntakeinot ja välineet.

Asiakkaitamme ovat yksityiset henkilöt, yritykset ja julkinen sektori. Palvelumme kattavat tilanteen tunnistamisen, tuholaisten hävittämisen, tilanteen seurannan, tuholaisten saapumisen ennaltaehkäisyn ja neuvonnan.

Torakoiden hävittäminen vaatii yleensä pitkäjänteisyyttä ja ammattimaisen torjuntakäsittelyn. Jos havaitset kiinteistössäsi torakoita, ota pikaisesti yhteyttä Inconseen.

Saksantorakka eli russakka

Blatella germanica

Saksantorakka_torjunta ja hävittäminen
Saksantorakka eli russakka
Saksantorakan Nymfi_torjunta ja hävittäminen
Saksantorakan nymfi

Saksantorakka eli russakka

Blatella germanica

Suomessa esiintyvistä torakkalajeista Saksantorakka eli russakka on yleisin. Saksantorakka on n. 8-13 mm pitkä ja väriltään ruskean kellertävä. Sen tunnistaa helposti kilpimäisessä etuselässä olevista kahdesta tummanruskeasta raidasta. Kaksipariset siivet peittävät koko takaruumiin, joka on leveä ja litteä.  Tuntosarvet ovat pitkät ja rihmamaiset ja kaareutuvat usein taaksepäin. Jalat ovat okaiset, ohuet ja kaareutuvat ulospäin.

Naaras kantaa sisällään munakoteloa, josta kuoriutuu 30 nymfiä. Saksantorakan toukat muistuttavat aikuisia yksilöitä, mutta niiden siivet ja takaosa ovat lyhyemmät.

Ne elävät pienissä yhdyskunnissa lähellä ravintoa, sekä suosivat lämpimiä (20-30 C) ja kosteita paikkoja. Valoisaan aikaan ne pysyttelevät yleensä piilossa ja tulevat esiin, kun on pimeää, etsien kaikkea mahdollista syötävää.

Ne ovat orgaanisen ravinnon suhteen melkein kaikkiruokaisia ja syövät mm. viljatuotteita, perunaa, kasviksia, lihatuotteita – jopa kankaat, nahka ja paperi kelpaavat ravinnoksi. Erityisesti ne pitävät makeasta, tärkkelyspitoisesta ja rasvaisesta ruoasta.

Kuten muutkin torakat, saksantorakka tuhoaa ja saastuttaa ulosteillaan elintarvikkeita ja levittää erilaisia bakteeri- ja virusperäisiä tauteja, kuten esimerkiksi ripulia, A-hepatiittiä ja salmonellaa. Niiden ulosteet, nahka ja oksennus voivat aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita.

Saksantorakka
Saksantorakka eli russakka
Saksantorakan Nymfi_torjunta ja hävittäminen
Saksantorakan nymfi

Torakoiden hävittäminen

Torakkalajeja on useita, mutta Suomessa yleisimmin esiintyvä laji on nimeltään Saksantorakka, jota täällä yleisesti kutsutaan russakaksi. Torakat saapuvat taloon useimmiten matkatavaroiden seassa. Torakoiden hävittäminen ei tapahdu käden käänteessä, sillä ne piilottavat munansa suojaan, johon torjunta-aineet eivät vaikuta. Tästä syystä torjuntakäsittely täytyy uusia säännöllisin väliajoin, kunnes torakoita ei enää esiinny. Käsittely pitää tehdä viikon välein, kunnes ongelma on poistunut.

Torakkalajeja on useita, mutta Suomessa yleisimmin esiintyvä laji on nimeltään Saksantorakka, jota täällä yleisesti kutsutaan russakaksi. Torakat saapuvat taloon useimmiten matkatavaroiden seassa. Torakoiden hävittäminen ei tapahdu käden käänteessä, sillä ne piilottavat munansa suojaan, johon torjunta-aineet eivät vaikuta. Tästä syystä torjuntakäsittely pitää uusia säännöllisin väliajoin, kunnes torakoita ei enää esiinny. Käsittely pitää tehdä viikon välein, kunnes ongelma on poistunut.

Paikallista torakat

Torakat liikkuvat pimeässä. Paras tapa paikallistaa torakoiden kulkureitit ja asuinsijat, on mennä pimeään huoneeseen, laittaa valot päälle ja tarkkailla, mihin koloihin ja piiloihin torakat pakenevat. Torakat viihtyvät erityisesti lämpimissä ja kosteissa paikoissa.

Myrkytys

Torakoita ei pidä myrkyttää itse, sillä normaaleilla hyönteistorjuntasuihkeilla tai sirotteilla ongelma yleensä vain pahenee. Suihkeilla torakat karkoitetaan majapaikastaan ja ne levittäytyvät ympäristöön. Tehokkain torjuntamenetelmä on syöttipasta, jonka ostamiseen tarvitaan ammattitutkinto.

Torakoiden piilopaikat ja kolot käsitellään syöttipastalla, joka tuhoaa täysikasvuiset torakat. Käsittely toistetaan säännöllisin väliajoin, kunnes torakoita ei enää ilmaannu. Torjunta-aineeseen kuolleet torakat ovat myös “myrkkysyöttejä”; kun muut torakat syövät torjunta-aineeseen kuolleen torakan, myös ne kuolevat.

Syöttipastan käyttö ei aiheuta varoaikoja/hankaluuksia/haittoja kiinteistön tai asunnon käyttämiselle.

Ennaltaehkäisy

Paras ennaltaehkäisytapa, jos matkakohteessa on havaittu torakoita, on matkatavaroiden lämpökäsittely ennen laukkujen purkamista kotona. Pidä kiinteistö siistinä. Varmista, että torakoille ei ole tarjolla ravintoa, joten tyhjennä roskikset säännöllisesti ja pidä sekä ihmisten, että lemmikkien elintarvikkeet suljetuissa astioissa.

Paras ennaltaehkäisytapa, jos matkakohteessa on havaittu torakoita, on matkatavaroiden lämpökäsittely ennen laukkujen purkamista kotona.

Pidä kiinteistö siistinä. Varmista, että torakoille ei ole tarjolla ravintoa, joten tyhjennä roskikset säännöllisesti ja pidä sekä ihmisten että lemmikkien elintarvikkeet suljetuissa astioissa.


Tapamme toimia

1.

INSPECT

Tulemme mielellämme paikan päälle sekä tutkimme ongelman laadun ja laajuuden.

2.

CONTROL

Otamme tilanteen hallintaan ja korjaamme ongelman aiheuttajan, emme ainoastaan sen seurauksia.

3.

SERVICE

Palvelumme tavoite on löytää kestävä ratkaisu ennaltaehkäisemällä jatko-ongelmat.

Inconsen tuholaistorjunta

1.

Reagoimme nopeasti. Vastaamme tai toimimme arkipäivinä 24 h sisällä yhteydenotostasi.

2.

Tarjoamme henkilökohtaisen palvelun. Pyrimme hoitamaan asiakaskontakti “oma torjuja”-periaatteella. Samaa kohdetta hoitaa yksi henkilö. Torakkaongelma vaatii toistuvia käsittelyitä. Tällöin on selkeämpää, että tapausta hoitaa yksi ja sama henkilö, jolle kohde on jo tuttu.

3.

Hoidamme torakka ongelmat perusteellisesti ja pyrimme poistamaan ne pysyvästi mikäli mahdollista. Tilanne tutkitaan huolellisesti ja riskitekijät kartoitetaan ennen toimenpiteitä.

4.

Akuuttitöiden lisäksi panostamme ennaltaehkäisyyn, jotta ongelma ei toistuisi

5.

Pystymme puuttumaan ongelmiin tehokkaasti erilaisin keinoin. Hyviä apukeinoja ovat mm. lämpöteltat, höyry- ja kuumapesu, kuivausrumpu, höyrysilitysrauta, liima-ansat, fyysiset esteet, puhdistukset ja desinfioinnit. Myrkkyjä käytetään vain silloin, kun muita vaihtoehtoja ei ole.

6.

Kaikki dokumentoidaan sähköisesti ja asiakkaalla on mahdollisuus seurata reaaliaikaisesti sitä mitä tehdään ja miten torjuntatyö edistyy.

logo Inconse on luotettava kumppani